Firenze (Florens)

Firenze (huvudstad i Toscana) är en intressant stad. Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker om den eller inte. Mycket turister och kommersiellt är baksidan…

2016-07-11 09.23.41 1-1

Processed with VSCO

…å andra sidan finner man många vackra kvarter. Undviker man turistfällorna och håller sig till områden som är på andra sidan floden Arno så möter man lokalbefolkningen och ett helt annat Firenze med bl.a många vackra antikaffärer.

Den stank som pga de ganska primitiva sanitära inrättningarna (under mitten 1500-tal) som tidigare bredde ut sig finns inte längre kvar (även om trafiken idag bidrar..). På den tiden var det bara Cosimo I de Medici som lyckades undgå stanken. År 1556 lät han anlägga en sluten förbindelsegång mellan sina residens. Denna gång, som Leonardo da Vinci jobbade med på planeringsstadiet, finns idag kvar. Enligt den officiella historiebeskrivningen var syftet att han skulle kunna ta sig osedd och utan risk fram och tillbaka. MEN det finns teorier som hävdar att han lät bygga gången för att staden luktade…detta blir man idag påmind om lite varstans.

Processed with VSCO

 

Vackra dörrar finns det gått om…självklart hittade jag en grön!

Processed with VSCO

 

Processed with VSCO

 

Foton: Charlotte Warnestad, eclectista.se

Arrivederci!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply