Sff2017 | färgtrender idag och imorgon

Nu gott folk är det dags att införskaffa färg och pensel. Glöm vitt och grått… och säg inte att ni inte följer trender för oavsett om vi vill eller ej så påverkas vi av det vi har runt omkring oss.. så förr eller senare. Vi har ju sett färg i inredningen ett tag men framförallt hos “early adopters”. Nu kommer det mer brett och vi svenskar är ju kända för att ligga i framkant. Efter en helg på Stockholm furniture & light fair är jag fullmatad med färgtrender idag och imorgon…

Inte enbart väggar målas i färg utan vi följer upp med fönster, dörrar (inkl. karmar) och även tak i samma färg, monokromt är stort. Att måla taket i samma nyans skapar en luftig känsla, tvärtemot till vad man skulle kunna tro. På så vis slipper man isblocket som ligger som ett lock över rummet. Vitt överhuvudtaget tillsammans med färger ger oftast en för hård kontrast, bryt istället den vita till en riktigt ljus nyans av önskad färg.

Färgtrender idag och imorgon – monokromt

När vi pratar monokromt jobbar vi med olika grader av svarthet/vithet i färgen. Om man vanligtvis inte arbetar med fler än ca 3 färger i en inredning kan man om man jobbar monokromt ha upp till ca 7 färger utan att det känns rörigt. Tycker man det är svårt att kombinera färger ta genvägen och håll er till en färg i olika nyanser.

Färgtrender idag och imorgon – komplementfärger / nyanser

Att jobba med nyanser är ett effektivt sätt att ibland “komma undan” med färger som egentligen krockar/är lika dominanta (ibland har dock detta också en effekt, beror på vad man strävar efter). Ett exempel är komplementfärger, dvs färger som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln – gul-blå/röd-grön. Ta röd-grön som exempel, skulle vi använda dessa s.k elementarfärger (=helt “rena” färger) tillsammans, två färger som framstår som lika starka, får vi t.ex en julkänsla som kanske inte är önskvärd. Om vi istället väljer en ljusare nyans av rött (kallas i dagligt tal för rosa men är ju egentligen en ljus röd) och kombinerar det med det gröna så funkar det alldeles utmärkt. Detta är dessutom en kombination vi ser en hel del av idag.

Hur ser då årets färgpalett ut?

Färger som dominerar idag är grupper av gröna och blå nyanser, dessa ofta i kombination med varma gula/röda/bruna nyanser.

Har försökt att fånga färgtrenderna i följande bilder från Stockholm furniture & light fair.

färgtrender idag och imorgon

En mycket bra föreläsning av Dagny Thurmann Moe – färgtrender idag och imorgon, och om hur färger faktiskt påverkar oss. Här ser ni färgpaletten som är aktuell för 2017.

 

färgtrender idag och imorgon

Fredericia | Swoon – Självklart ser vi fortfarande sammet, här i kombination med ett tyg med mer struktur. Varm röd färg mot en grå/grön bakgrund.

färgtrender idag och imorgon

Ytterligare en “Swoon” från Frederica – en grå/grön nyans mot en brun/rosa bakgrund.

 

färgtrender idag och imorgon

Gubi | beetle chair – beetle stol med ben av trä | varma röda toner, i den röda skalan finner vi även de  bruna och cognac/whiskey-tonerna.

färgtrender idag och imorgon

Gubi | här ser vi bl.a Multi-Lite pendant, taklampa i mässing – bruna nyanserna kommer in och kombineras med en mer terrakotta-röd nyans.

färgtrender idag och imorgon

Gubi | Återigen sammet och nu en härlig grön färg, backas upp av andra nyanser av grönt i textilier – monokromt.

färgtrender idag och imorgon

Gubi | Masculo – här blir de bruna nyanserna ännu tydligare.

 

färgtrender idag och imorgon

Naver | Gepard – härliga kombinationen av trä och läder med en cognac-nyans. Tillsammans med den blå/grå bakgrunden lyfter den ljusbruna nyansen, tänk på hur ni skulle uppfattat det mot vit bakgrund…

 

färgtrender idag och imorgon

Homeline | Benito – varm gul färg på underbar sammetssoffa, lite 70-tals vibb på den modellen…

Foton | Charlotte Warnestad, eclectista.se

 

Önskar er en fin söndag!

2 Replies to “Sff2017 | färgtrender idag och imorgon”

  1. Ser underbart ut! Kram fran Zurich //Sofia ( http://www.sofiacm.com )

    1. charlottewarnestad says: Reply

      Härlig färgpalett eller hur 🙂

Leave a Reply